Pifferaios

Zpět

Pifferaios

Ženský flétnový soubor Pifferaios z Lázní Bělohradu byl založen v roce 1996.

V současné době ho tvoří třináct žen, které hrají na zobcové flétny (soprán, alt, tenor, bas) a zpívají. Repertoár je sestaven ze skladeb pro zobcové flétny z období renesance i baroka, ale i skladeb současných autorů, duchovní hudby, lidových písní, spirituálů a písní vánočních.

Od roku 2004 soubor pracuje pod vedením umělecké vedoucí Ivany Václavů. Pravidelně vystupuje v domovských Lázních Bělohrad, sousedním Miletíně i na hradě Pecka. Koncertoval například v Lomnici nad Popelkou, Turnově, Jičíně, Nové Pace, Hořicích, Kutné Hoře, Praze, Telči, Chlumci nad Cidlinou, Bozkově, Boskovicích, na Kuksu, v Nechanicích, Lázních Bohdaneč.

Díky spolupráci s mužskými pěveckými hlasy Toni dei signori si soubor mohl rozšířit svůj repertoár o úpravy skladeb pro smíšené obsazení, některé za doprovodu kytary, houslí či jiných nástrojů a v dnešní době si to ženy bez svých „seňorů" už ani neumí představit!

  • Na podzim 2006 natočil Pifferaios své první CD „Kousek po kousku", na němž jsou skladby a úpravy Pavla Jurkoviče.
  • V letech 2010 a 2014 se soubor účastnil například Národního festivalu neprofesionálních komorních těles - Setkání flétnových souborů na zámku v Boskovicích.
  • Křest druhého CD „ Pro tebe zpívám" se konal v říjnu 2011 v Lázních Bělohradě.
  • K Vánocům 2013 nadělil soubor sobě i posluchačům své třetí CD nazvané „A na zemi upokojení".
  • V roce 2015 si soubor zazpíval například na Festiválku v Nechanicích, na setkání komorních sborů na zámečku v Cholticích, přijal pozvání od spřáteleného souboru Vivat flauto z Prahy a společně s ním koncertoval v pražské Loretě.
  • V říjnu 2016 oslavil soubor v domovském městečku Lázně Bělohrad krásným koncertem dvacetileté výročí svého založení, na který si pozval všechny své bývalé členy, přátele a příznivce.
  • V květnu 2017 zpěváci a hráči vystupovali na společném koncertě se souborem Tibia Pragensis z Prahy, tentokrát v Českém ráji na hradě Valdštejn. Též se účastnili sborové přehlídky nazvané Nota Bene v Novém Bydžově. Každoročně pořádají soustředění na hradě Pecka, na kterém členové souboru vždy studují nový repertoár, ale zároveň hrají návštěvníkům při komentovaných prohlídkách hradu. Neméně důležitý je i tradiční raut, za který by se nemusel stydět ani sám Kryštof Harant!
  • V červnu 2017 pro změnu zpěváci vyrazili do Mnichova Hradiště k souboru Continuo a společně s nimi a pražským sborem Gaudium koncertovali v zámecké kapli svaté Anny.
  • V září 2017 soubor vystoupil na základě výběru komise pro Národní festival neprofesionálních komorních a symfonických těles společně s dalšími dvěma tělesy v kostele sv. Marka ve Stěžerách u Hradce Králové.

Soubor je každoročně zván na množství vánočních koncertů v širokém regionu. V nové sezóně roku 2018 čeká soubor například vystoupení v rámci Noci kostelů v kostele sv. Mikuláše v Horní Brusnici nebo koncertování při příležitosti Dnů kulturního dědictví v synagoze v Hranicích na Moravě.

Více informací na pifferaios-cz.webnode.cz

 



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad