Památník K. V. Raise

Zpět

Adresa

Barákova 3, Lázně Bělohrad (zobrazit na mapě)

Expozice

V památníku K.V.Raise můžete vidět:

Otevírací doba

Otevírací doba v Památníku K. V. Raise je uvedena u každé výstavy, která se zde koná. Přehled výstav naleznete na stránce výstavy.

 pam. K. V. Raise  pam. K. V. Raise

Karel Václav Rais

Karel Václav Rais se narodil v zimě 4. ledna 1859 v malém domku čp. 30 na horním konci náměstí. Byl nejstarším ze tří bratrů, druhý byl Antonín a nejmladší Jindřich. Karel absolvoval čtyři třídy bělohradské školy, pak přešel, jak se tehdy říkalo, na handl do Vrchlabí, kde vychodil pátou třídu. Poté nastoupil do reálného gymnázia v Jičíně. Na své první učitelské místo nastoupil do Trhové Kamenice, kde byl rovněž regenschorim. Po čtyřech a půl letech přešel do Hlinska. Na Českomoravské vysočině se oženil s Marií Hroznou a ještě v Hlinsku se jim narodila první dcera Marie. Svou literární práci zahájil v roce 1881, nejdříve pod pseudonymem Prokop Bodlák, později pod svým jménem Karel Václav Rais...

Ze svého pobytu na Vysočině čerpal při psaní románu „Západ". Předloha románu „Zapadlí vlastenci" , věnovaného houslaři a kantorovi Věnceslavu Metelkovi, pochází z Pasek a z Vysokého nad Jizerou, román „O ztraceném ševci" zasadil do Harrachova. I další jeho díla se vztahují k rodnému Podkrkonoší.
Po desetiletém působení na Vysočině se dostal dle svého přání do Prahy, kde působil na třech školách. Poslední byla dívčí měšťanská škola na Královských Vinohradech, kde byl ředitelem a odkud odešel do penze.

Rais kterého v Bělohradě připomíná muzeum zemřel 8. července 1926 v Praze, kde byl pochován do rodinného hrobu na Vinohradech. Ladislav Stuchlík

Více o Karlu Václavu Raisovi naleznete na stránce osobností města

 



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad