Country festival 2015


18.7.2015 | 14:00 | Zámecký park Lázně Bělohrad

Country festival 2015Zveme vás na již šestnáctý ročník Country festivalu „Pod Hůrou“ do Lázní Bělohradu. Tradiční letní akce se koná od 14 hodin v zámeckém parku. Na letošním festiválku vystoupí skupiny: Bandit, Flastr, Michal Willie Sedláček, Stráníci, Handl, Monty a Nekapela, Isara, Devítka, Naďa Urbánková a Bokomara, Ivan Hlas Trio.

 

Většina kapel prošla místním předkolem zvaným Živák lázeňský a to zaručuje jistou úroveň a kvalitu kapel.

Pořadem vás bude, jako již v předchozích ročnících, provázet Mirek Ošanec. V doprovodném programu bude moci shlédnout veteránská vozidla, koupit si něco dobrého a klidně i přespat přímo v zámeckém parku.

Lístky je možné zakoupit v předprodeji v trafice Mája na bělohradském náměstí, nebo v Památníku K. V. Raise za 150 Kč, na místě pak za 200 Kč.

Kdo přijede automobilovým nebo motocyklovým veteránem a vystaví jej, má vstup pro dvě osoby zdarma.

Audio upouvávka na Country Festival 2015

O kapelách

Bandit
Skupina BANDIT vznikla v r. 2014 po rozchodu skupiny TROSKY, která dlouhá léta působila na regionální country scéně a stylově navazuje na její repertoár. Proč zrovna název BANDIT je na bíledni. Vždyť parta dostatečně oprásklých banditů je kořením každého správného westernu.
Kapela se seskupila pod pomyslnou taktovkou dlouholetého hráče na foukací harmoniky Ivana Tůmy a začleňuje „rodinnou“ sestavu – Šárka Tůmová (housle, zpěv) a Ivana Tůmová (whistle, zpěv). Z obsazení bývalých Trosek přišli osvědčení Pavel Šmíd (piano) a Zdeněk Zuna (bicí). Sestavu obohatili spolehlivou a šlapající basou Karel Ersepka (ex Maják, Vestoje), a kreativní kytarou talentovaný a dnes již zkušený Aleš Nypl (Vestoje),. Jak název a složení kapely napovídají, jde opět o tradiční i moderní country, ale poněkud údernější a „zlobivější“.

Flastr
Mladoboleslavskokosmonoskojabloneckolibereckokokonínská kapela FLASTR vznikla na jaře 2004. Hlásí se k hudebnímu směru acoustic & bluegrass music. Prezentuje především převzatou tvorbu nejlepších amerických bluegrassových skupin s převážně českými texty Honzy Raclavského, které mají velmi dobrou úroveň, což oceňují i mnozí fanoušci této kapely, přesycení angličtinou českých bluegrassmenů. Osobitý projev zpěvačky navíc dává naší muzice i folkovou náladu, čímž si vysloužilo pojetí této muziky označení poetický bluegrass.

Kapela prošla mnoha personálními změnami. Počátkem roku 2015, po 5 letech, odchází mandolinista Martin Ješeta. Hledáme nového a nacházíme Vaška Hrocha.

Kapela se zaměřuje na koncertování jak v regionu, tak i po celé republice.  Hrajeme, kde se dá, v klubech (např. ACW Plzeň, Country saloon U Bizona v Chomutově, Experimentální studio v Liberci, klub Rampa v Jablonci nad Nisou, pražský klub U Vodárny nebo klub Carpe diem), festivalech (BG Marathon, Bluegrassový čtyřlístek, BG fest v Záhornici, Babí léto na Kyselce, Olšinská struna, Country Weekend Valdek, Posvícení v modrém, Folková noc v Dolánkách u Turnova, …). Flastr je též spolupořadatelem hudebních večerů a festivalu SALOON V MODRÉM v Mladé Boleslavi. Flastr má za sebou i dvě živá vystoupení v rádiu. Jednou na radíu Proglas v pořadu Jak se vám líbí a podruhé v Českém rozhlase České Budějovice v pořadu Folková jíška.   Mezi největší úspěchy kapela řadí: vítězství na Open scéně FOLKOVÉHO KVÍTKU 2010 na Konopišti, kde druhý den vystoupila i na hlavní scéně, nebo 3. místo (o pouhé 2 hlasy za prvními) na Open scéně festivalu MUZIKA 2011 v Hrádku u Rokycan nebo hudební soutěž NOTOVÁNÍ 2013, kde jsme se umístili na 1. místě u poroty a na 3. místě u diváků (z 36 kapel).
Vždyť co je lepším oceněním naší práce, než když si diváci naše písničky zpívají z hlediště s námi?

Michal Willie Sedláček
Plzeňský písničkář oplývá plným hlasem, kytarou a foukací harmonikou, vlastními texty a srdcem házejícím do publika. Příjemnými tony pak doplňuje písně příčná flétna.

Handl
Skupina vznikla na podzim roku 2007 v Jablonci nad Nisou spojením čtyř zkušených muzikantů: Jardy  Handlíře (kytara, dobro, zpěv), Jardy Žanty (banjo, zpěv), Jaromíra Jandy (housle, mandolína, zpěv) a  Lenky Krausové (elektrický kontrabas, zpěv). Hrála převážně v pětičlenném složení, přičemž na pozici  mandolinisty se postupně vystřídali Radim Duda a František Kratochvíl. Na konci roku 2012 kapelu opouští  zakládající člen Jarda Handlíř a postu kytaristy a hlavního mužského zpěváka se ujímá Jan Zellen.

Repertoár tvoří skladby z oblasti bluegrassu, newgrassu, ale také swingu, folku, či  gospelu. Skupina hraje vlastní i převzaté skladby ve svých úpravách. Zpívá česky i  anglicky.
Využívá několikeré nástrojové složení.

Hraje převážně k poslechu na festivalech, různých slavnostech a pořádá  klubové večery, ale také vystupuje na countrybálech a tanečních zábavách. Skupina má a používá vlastní ozvučení.

Kromě hraní v ČR již také hrála v zahraničí, např. ve Francii, Polsku a  Německu 1. CD skupině vyšlo v listopadu 2011 K největším úspěchům kapely patří 1. místo na prestižním BG festivalu EOWB ve  Voorthuizenu v Holandsku, 2. místo na největším evropském festivalu  v La Roche, ve Francii, 5. místo na BG festivalu v La Roche (2012) a vítězství na  Posvícení v modrém (2011)

Monty a Nekapela
Představte si, na jedné straně postavu obra, s karlohynkomáchovskou kšticí, k tomu bradku barvy rezaté a mezi tím vsazené démonické vlčí oči. A ten samý zjev, který byste se báli potkat po setmění, dostal do vínku něžnou duši poety, dar tvořit originální melodie, posedlost muzikou, mimořádný pozorovací talent a schopnost vplétat lidské minipříběhy do písniček. 

Mluvíme o písničkáři Jiřím Motyčákovi, který je folkovému publiku znám jako Monty za doprovodu své Nekapely tvořené královéhradeckým muzikantem Milanem Šánou.

Isara
Isara je hudební skupina, pohybující se na pomezí folku, rocku a world music. Její historie sahá do roku 2005 a během uplynulých let se vyvíjelo její nástrojové a personální obsazení i hudební styl – od vlastní folk-rockové tvorby, přes vlivy renesanční a lidovou hudbu od Slovenska a Moravy až po Irsko. V současné době tvoří jádro repertoáru řada skotských, irských a anglických lidových písní a balad, kterým se Isara věnuje s úctou a respektem k původním textům i tradičním aranžím. Přesto se ale „rock“ a „folk“ ze žánrového mixu neztrácí. Kapela si zakládá na maximálním využití tradičních akustických nástrojů (akordeon, flétny, mandolína, akustická kytara) a vícehlasých vokálech, to vše ale na rockovém základu baskytary a bicích. Výsledek tak neurazí tradicionalistu, folkaře ani rockera. Díky tomu můžete Isaru potkat na celé řadě festivalů tradičních (Beltine, Skotské hry, Samhain, Keltování) i folkových (Prázdniny v Telči, Zahrada, Folková růže). Často vystupuje i na klubových scénách po celé republice.

Isara pravidelně pořádá vlastní klubovou scénu Na Scestí, kam si zve kapely a písničkáře bez ohledu na žánrové zaměření. Na této scéně dostávají příležitost i začínající kapely a muzikanti z regionu. Klubová sezóna je každoročně završena červnovým open-air festivalem Isarafest, který je pořádán ve spolupráci s Centrem 83 – sdružením pro podporu lidí s mentálním a kombinovaným postižením.
V roce 2010 vzniklo první oficiální Demo CD – ještě v původní sestavě s bubeníkem, autorem a kapelníkem Tomášem Rýdlem a s houslistkou Renatou Macháčkovou. Na tomto CD jste mohli nalézt 9 písní – od vlastní folkové tvorby, přes renesanční nápěvy a moravské lidové písně, až po irské lidovky. Šlo o kompletní průřez tehdejším žánrovým mixem.

Trvalo další 3 roky, než Isara vydala první studiové album s názvem „Na scestí“. Název má symbolizovat místo setkávání lidí, nápadů i hudebních stylů. Celkem 12 písní je už žánrově více ukotveno v „keltské“ tradici. Výjimku tvoří poslední píseň „Zbytek zeleného mýdla“, která je z vlastní autorské tvorby a jde o jakési ohlédnutí za folk-rockovými začátky kapely. Na CD se objevili i dva dnes již bývalí členové Isary – Honza Hušek (housle, el. kytara, mandolína) a Robin Franc (banjo) a dále dva hosté, kteří s Isarou spolupracují opakovaně: Dan Vališ – jeden z nejlepších hráčů na irské loketní dudy tady u nás a Jan Banis – vynikající hráč na irskou příčnou flétnu ač sám je původem z Holandska. S Janem Isara i poměrně často a pravidelně vystupuje na letních festivalech.


Devítka
Devítka je hudební  skupina s více než dvacetiletou tradicí. V jejím středu je kytarista, zpěvák a písničkář Honza Brož.  Patnáct let jste ho spolu s Jindřiškou Brožovou  mohli  vídat i  ve skupině Žalman a spol.

Devítka se opírá  o dvě dospělé kytary, výbornou baskytaru, barevný vokál, ale hlavně o původní repertoár melodických písniček, nad jejichž texty se dá (ale nemusí) přemýšlet.
Kapela vydala devět cd z nichž nejúspěšnější se jmenuje "Duše v peří". Za pozornost stojí i cd s názevem "U Ježíška 9", které je složeno z převážně  původních adventních písní.
V současné době s Devítku vystupuje jako host zpěvačka Madla Klupková, která kapelu obohacuje o pátý vokál. V této sestavě si můžete Devítku poslechnout na novém cd "DEVÍTKA LIVE 2013".

Naďa Urbánková a Bokomara

Pětinásobná Zlatá slavice Naďa Urbánková se vrací na koncertní pódia v doprovodu Luboše Javůrka a jeho Bokomary. Paní Naďa Urbánková patřila zejména v sedmdesátých letech k naprosté špičce na naší populární scéně. Zpívala a hrála v legendárním Semaforu a zejména s Country beatem Jiřího Brabce natočila několik vpravdě nesmrtelných písní.

Dodnes se zpívají a hrají písničky s texty Jiřího Grossmanna z jejího repertoáru, dvě nejslavnější – Drahý můj a Závidím patří bezesporu k zlatému odkazu té doby.

Později paní Naďa opustila nejen koncertní pódia a divadelní jeviště, ale na delší čas i Československo. Když nedávno přikývla na nabídku vydat desku, která by zachytila tu část jejího repertoáru, která je spojena s texty Jiřího Grossmanna, ukázalo se, že několik písní bude třeba nahrát nově. Její cesty se tak setkaly s kapelníkem Bokomary Lubošem Javůrkem. Písně vznikaly v jeho studiu a ukázalo se, že Bokomara je dokáže zahrát moderně a zároveň s citem k původnímu tvaru, že Naďa Urbánková je interpretuje se směsí mladého elánu a muzikantské vyzrálosti a v neposlední řadě, že si s Bokomarou a jejím kapelníkem rozumějí i lidsky. Logicky přišla nabídka na několik společných koncertů v létě 2005 po natočení alba, na které si paní Urbánková vybrala k doplnění svých starých hitů i několik písní z repertoáru Bokomary.

Ohlas u publika byl až překvapivě dobrý, toto spojení se stalo hvězdami největších festivalů (Zahrada) a tak logicky přišel další krok – i když paní Urbánková nechce znovu naplno nasednout do kolotoče stovek vystoupení ročně, obě strany se dohodly, že by čas od času mohly vyjet na společné turné. Pro ně vzniká i několik nových písniček napsaných speciálně pro Naďu Urbánkovou, která navíc využívá svých hereckých a moderátorských zkušeností a svým šarmem osloví všechny generace.

Vzniklo tak spojení sice možná pro někoho překvapivé, ale logické. Vždyť právě Naďa Urbánková a její písničky s Country beatem byly jednou z inspirací, na níž se vytvářel vkus kapel naší country a folkové scény a naopak důraz její špičky (ke které Bokomara patří) na melodii a sdělný smysluplný text je pro pětinásobnou Zlatou slavici nejlogičtějším bodem, na který může navázat. Nenechte si toto spojení ujít.

Ivan Hlas
Narozen 10.5.1954 v Praze na Vinohradech, ve čtyřech letech se přistěhoval na pražskou Hanspaulku. Vyučený knihkupec, po sedmileté praxi vystřídal řadu různých zaměstnání, (asi třiadvacet, namátkou - kulisák v ND, tamtéž čalouník, prodavač zeleniny, výstupní kontrolor u počítačů, dělník na lepičce v papírnách, odečítač vody, stavební dělník, topič, závozník u stavebního závodu, poštovní doručovatel atd.) po celou dobu především muzikant.



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad