Country festival Pod Hůrou 2016


23.7.2016 | 14:00 | Zámecký park Lázně Bělohrad

Country festival 2016Příznivci folk a country muziky jsou zváni v sobotu  23. července do krásného prostředí zámeckého parku v Lázních Bělohradě.

 

 

 

Je tu pro ně totiž připraven další ročník festiválku „Pod Hůrou“, který si již vydobyl stálé místo v kulturních kalendářích letních festivalů. Pokud se Vám nechce na jiný velký festival mezi tisíce lidí, je tato akce právě pro Vás. Zachovává si totiž stále svoji nenapodobitelnou komorní atmosféru a domácí pohodu. Pokud budete mít čas, chuť a náladu, doražte, čeká tu na Vás spousta výborných muzikantů. Počasí by na sobotu mělo být domluvené.

Kapely

Na letošním ročníku Vám zahrají Nou Bend, Madalen, Strunovrat, Lístek, Jindřich Kejak, Nudličky, Pouta, Asonance, Pavel Lohonka Žalman a Rangers Band.

Pozn. Jindřich Kejak z vážných důvodů vystupovat nebude. 

Vstupné

Vstupenky v předprodeji v Památníku K. V. Raise a v trafice Mája na náměstí do pátku 22. 7. za 200 Kč. Na místě 250 Kč.

Kdo přijede motocyklovým nebo automobilovým veteránem a vystaví jej, má vstup zdarma.

 

 

Country rádio

 

Country rádio, mediální partner Country festivalu „Pod Hůrou“.

 

Podrobnosti o kapelách

 

Nou Bend
Kapela vlastně vznikla náhodou, při občasném hraní u Františka v Lázních Bělohrad někdy v roce 2009.
Každý čtvrtek se scházejí místní dámy na pokec a sklenku vínka my jim tehdy začali hrát.
Postupně jsme se zalíbili místním občanům a hlavně lázeňským hostům, kteří se vracejí každoročně na
další léčbu  a první co hledají je Nou Bend. V současné době hrajeme skoro každý pátek v hospodě u Sehnalů vedle místního kostela. Často nás zvou na hraní po okolních vesnicích a městečkách.
Máme rádi kontakt s posluchači a proto nehrajeme odděleně na pódiu. Nevadí nám, když lidé tančí a skotačí kolem nás. Hrajeme pouze na akustické nástroje a zpíváme do mikrofonů pokud je to potřeba.

 

Madalen
Vznik skupiny Madalen se datuje od února roku 1992, kdy se kapela (ve složení Honza Štaigl-kytara, Honza Šebesta-12-kytara, Kamila Drtilová-zpěv a Standa Benedikt-kontrabas) zúčastnila soutěžní přehlídky PRAMENY ve Šternberku. U zrodu skupiny ale stáli  Honza Štaigl, který dodnes plní roli kapelníka, a kytarista Honza Šebesta. Tito Honzové se kdysi v létě 1991 setkali na vandru v Toulovcových Maštalích u Skutče.

V roce 2009 odchází Blanka a Honza Adamcovi, společně s Honzou Dobiášem se plně věnovat své kapele A.M.Úlet a Madalen se opět vydává do nové etapy. V zápětí do kapely přichází nová posila Pavel Smoroj (hrající na baskytaru v orchestru ZUŠ Zábřeh a VKV-Leština), který neváhá postavit se ke kontrabasu a během měsíce zvládnout téměř celý repertoár. Postupně se také zapojuje na kytaru Věrka a Káťa a tak opět Madalen buduje svůj nový zvuk.

 

Strunovrat

  • Petr Šotta – zpěv, kytara, autor písní
  • Jitka Šottová – housle
  • Zita Petříčková – zpěv, rozmanité rytmické nástroje
  • Saša Frei – bezpražcová baskytara

Společně hrát jsme začali v červnu 2011, naše první veřejné vystoupení bylo 25.6.2011 v národním finále interpretační Porty v Řevnicích.

Lístek
Lístek hraje vlastní trampské a folkové písničky v obsazení kytara, banjo, Panova flétna a kontrabas. Skupina vydala tři alba, je čtyřnásobným držitelem Porty (1996, 1997, 2002, 2003) a absolutním vítězem soutěže festivalu Zahrada (2004).

Jindřich Kejak
Chomutovský písničkář Jindra Kejak není na naší hudební scéně úplným nováčkem. Roku 1999 získal Portu, v temže roce se dvě jeho písně objevili na albu dětských písní “Sloni v porcelánu I.”, jeho vlastními silami vydané album “V kravatách” je dodnes žádaným artiklem všude, kde Jindra Kejak vystoupí. Ano – právě koncerty jsou nejsilnější zbraní charismatického obra (185 cm, 135 kg). Kdo si poslechne toto album a neuvidí Jindru Kejaka živě, přichází automaticky o jedinečný zážitek. Hodně velké ošklivé kačátko zpívá krásné, romantické a sdělné písně o lásce a my ostatní mu to věříme, protože už se hodně dlouho stydíme používat obyčejná slova. A Jindra Kejak je říká za nás.

 

Nudličky
Skupina Nudličky z Jablonce nad Nisou vznikla zcela náhodně v krčmě U potoka (Horní Smržovka). Jako ostatní začala parta zkoušet a po čase se zní stal pětičlennej babo-chlapskej kvintet. Podivný název Nudličky (myšleno drůbeží) je podle vítězného receptu z Prostřena, kterýžto hrdinský čin provedl kytarista Broněk Oláh. Občas svou tvorbu obohatí i gospelem či jiným žánrem. V průběhu roku 2011 nastoupil nový hráč a to Frank Kratochvíl na mandolínu.

Sestava 2011:

  • Jarda Handlíř
  • Bronislav Oláh
  • Jitka Máslová
  • Miroslav Rychtera (Frank Kratochvíl)

 

Pouta
Folková skupina z Pardubic

  • Radek Novák
  • Šárka Fuchsová
  • Andrea Troníčková
  • Ivan Šmejda
  • David Brom

 

Asonance
Skupina byla založena v roce 1976 na pražském gymnáziu Jana Nerudy. Původní repertoár skupiny byl směsí folku a country, později americké a britské balady, které skupinu přivedly k lidové hudbě britských ostrovů.

V letech 1990-1992 vznikly první nahrávky skupiny a vznikla tak demokazeta Asonance 1990, která se stala generálkou na projekt „Dva havrani“. V dalších letech začala skupina více koncertovat i v zahraničí, z toho dvakrát na festivalu skotské a irské hudby v Poznani. Zajímavé podněty přinesla také studijní cesta do Irska v roce 1994. Druhý projekt skupiny nese název „Duše mé lásky“. Obě předchozí alba skupiny potom vyšla v roce 1995 na společném CD „Asonance 1 & 2“.

V roce 1995 skupina zahájila spolupráci s „Bratrstvem Keltů“. Obohacení zvuku skupiny umožnil příchod irských loketních dud, na které hraje J. Lašťovička. V druhém pololetí roku byl založen „Klub přátel Asonance“ a pro jeho členy je vydáván „Zpravodaj“.

Další alba v příštích letech se skupina rozhoduje vydávat vlastními silami. Distribuce se ujalo Bratrstvo Keltů.

 

Pavel Lohonka Žalman
Hudební sezona 2016 bude pro mnohé fanoušky Pavla Žalmana Lohonky, který svým hlasem a texty těší publikum již téměř půl století, opět něčím nová a neoposlouchaná. Žalman působí na hudební scéně od roku 1968, nejprve ve skupině Minnesengři, později v roce 1982 založil vlastní kapelu Žalman & Spol, která v různých sestavách koncertuje nepřetržitě až do současnosti. Poslední obměna sestavy proběhla v lednu 2012, kdy vedle Petra Novotného, stojícího po Žalmanově boku již celých 22 let, přinesl nový vítr a nové aranže písní příchod kytaristy Pavla Maliny a především zpěvačky Michaely Hálkové, která se Žalmanem již zpívala v půli devadesátých let.

Pavel Lohonka právem patří mezi české folkové legendy, protože je jedním z tvůrců, kteří ovlivnili dnešní podobu české folkové scény. S Minnesengry nahrál 9 alb a později vydal dalších 17 autorských desek a 7 výběrů. Na nich lze nalézt více než 250 písní. Zasloužil se o popularizaci lidových, zejména jihočeských písní, některé z nich tak dostaly příležitost zlidovět podruhé. Pro jeho tvorbu je charakteristická pracovitost, cílevědomost a pokora, díky nimž se stal dobrým příkladem pro mnohé mladé folkové skupiny. Před šesti lety byl první folkovou stálicí, která se zapojila do hnutí FOLK ŽIJE! Ztotožňuje se totiž s jeho cílem - přibližovat lidem folkový žánr a při tom zároveň upozornit na mladou folkovou generaci, která vyrostla zcela mimo pozornost médií...

V roce 2016 Pavel Lohonka oslaví 70. narozeniny a k tomuto jubileu chystá velké celoroční turné s názvem 70 JAR. V rámci koncertní sezony 2016, krom slavnostního koncertu ve velkém sále pražské Lucerny v den Žalmanových narozenin, skupina Žalman & Spol. připravila sedm velkých koncertů v sestavě rozšířené o devítičlenné doprovodné těleso. Na každém z nich mu pogratulují a vystoupí zajímaví hosté. Dále je připraveno 70 dalších koncertů, na nichž oslavenec představí svou knihu 70 jar písní a povídání, kde vypráví příběhy písní a svého života. Příznivci Žalmanových písniček se také mohou těšit na další dlouho očekávané řadové album, nesoucí název Cestující muž.
“Naprosto obdivuju pořadatele, kteří se rozhodli také pomáhat a dávají prostor folkové muzice. Lidé jako by zapomněli na tu tišší, léty prověřenou muziku. Prověřila ji spousta vynikajících muzikantů a autorů, a proto má právo, aby nezanikla a žila dál. Právě pořadatelé odvádí záslužnou, ale i osvětovou práci, protože v dnešní době, která je velice hektická, je potřeba neustále připomínat, že tu folková hudba je.”

 

Rangers Band
Kapela Rangers Band vznikla na konci roku 2005 z většiny bývalých členů skupiny Rangers – Plavci (Jirka Kaleš, Honza Podjukl a Luboš Řehák), když na turné po jihoamerické Kolumbii tragicky zahynul zpěvák a leader Milan Dufek. Tenkrát jsme zvažovali, zda ještě pokračovat. Nakonec jsme se rozhodli, že by byla škoda odepsat muziku a zvuk posledních 25 let a jedeme dál. Kapelu doplnil zpěvák Mirek Čamaj a banjista Martin Černý, jehož banjo již delší dobu na nahrávkách Rangers znělo. Ukázalo se, že to byl dobrý nákup, oba se v kapele báječně uchytili. Kapela má v repertoáru písničky ze všech období Rangers, ale i skladby zcela nové ve čtyřhlasém provedení s moderním doprovodem.

Rangers Band pravidelně vystupuje se svými hosty v Dolních Počernicích v sále hotelu Svornost, hraje na akcích klubu Amfora a je často zván na festivaly a mnohá další vystoupení.
 



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad