Dechovkové odpoledne 2011


7.8.2011 | 13:00 | Bažantnice

Dechovkové odpolednePotřetí je v programu Bažantnice ještě žije zařazeno dechovkové odpoledne. Obrovský zájem posluchačů prvních dvou ročníků přesvědčil pořadatele, že je nutné do programu zařadit to nejlepší.

 

 

13:00 - Dechový orchestr Javorka -  oblíbený místní orchestr vedený Josefem Záveským hraje v Lázních Bělohradě pravidelně. Důvodem není jenom to, že místní Městské kulturní středisko je zřizovatelem orchestru, ale i zájem posluchačů.

 

15:00 - Staropražští heligonkáři – Jezdí do Bělohradu téměř deset let a za tu dobu sy vybudoval obrovské zázemí posluchačů, kteří se za ním jezdí i z velké dálky.
Kapela Staropražští Heligonkáři byla založena v roce 1985, jako první tohoto druhu v naší zemi. Na staré, dnes už historické harmoniky – heligonky značek Hlaváček, Kebrdle, Stibitz, Kunt apod. hraje pět harmonikářů a s nimi též bubeník. Střídavě s touto kapelou zpívá několik zpěváků, většinou ve dvojicích. Z těch nejvíce známých , z Vlachovky a z televize, je to Ivanka Zbořilová a Jirka Škvára. Hrajeme písničky staropražské, jihočeské i moravské.

 

17:00 - Ordzovinka – letos poprvé tady vystoupí zahraniční dechový orchestr. Ordzovianka je krojovaná dechovka jejíž historie sahá až do roku 1929, kdy v dědině Ordzoviany byla založená dechová hudba.
Hudba o sobě napsala:

Tento rok (2005) je to už 76. svojho aktívneho účinkovania. Repertoár jej melódií a piesní je stále veľmi pestrý. Obsahom sú predovšetkým autentické piesne z Ordzovian, z okolia Spiša, ale aj z iných regiónov Slovenska a susedného Česka. Dychová hudba nechýba ako na svetských, tak aj na cirkevných podujatiach. Jej tóny, piesne znejú a otvárajú srdcia poslucháčov pri rôznych okrúhlych výročiach nielen doma, ale aj v okolitých obciach a rôznych kultúrnych podujatiach v okresných mestách Levoča a Spišská Nová Ves. V minulosti každoročne rozveseľovala účastníkov AGROKOMPLEXU v Nitre a v júni 2002 úspešne reprezentovala kultúru Slovenska v zahraničí v LITVE.

V poslednom období kolektív DH prešiel mnohými zmenami. Umeleckým vedúcim - dirigentom je od r. 1992 Ing. Andrej Kočiš a manažérom i organizačným vedúcim Jozef Brník . Spievajú manželia Ondrej a Marta Bačovci a PaedDr. Božena Švábova. Dnes hrá 15 muzikantov a kolektív sa môže popýšiť aj zastúpením mladej generácie, ktorá je perspektívou ďalšieho dlhodobého hodnotného účinkovania Dychovej hudby Ordzovianka.

Plakát v příloze



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad