Expozice - 100 let od vypuknutí 1. světové války


29.4.2014 | 19:00 | Fričovo muzeum

1. světová válkaDo letošní výstavní sezóny vstoupí Fričovo muzeum v Lázních Bělohradě výstavou s názvem 100 let od vypuknutí 1. světové války, válečný život na Bělohradsku.

 

 


Výstava bude provázet návštěvníka těžkým životem zdejších lidí v  zázemí a bude doplněna fotografiemi a artefakty, které poslali Bělohradští z fronty.

K otevření nové expozice o Prof. Dr. Fričovi proběhne v sále muzea 29.4. od 19 hodin přednáška PhDr. Kateřiny Pařízkové.

Je tomu sto let od vypuknutí první světové války. Ve své době to byl největší válečný konflikt všech dob. Byl nazýván Velká válka, protože nikdo nevěděl, že o čtvrt století později přijde ještě jeden, daleko větší světový konflikt, v pořadí druhý.

Ta první v letech 1914 až 1918 měla o proti té druhé jistá specifika. Především v ní bojovalo mnoho našich, českých vojáků, samozřejmě i z bělohradska a také jich mnoho padlo. Připomínka na ně je na pamětních deskách na stěně Fričova muzea a na památnících ve většině obcí Bělohradska. Druhým specifikem je, že válka velmi citelně zasáhla civilní obyvatelstvo. Sice se zde nebojovalo, ale na obyvatelstvo dopadly rozsáhlé rekvizice zemědělských produktů a dobytka. Nedostatek základních potřeb a odchod mužské pracovní síly, vedl k těžkému strádání a hladovění obyvatel.

Jako připomínku na tyto události připravilo Městské kulturní středisko ve Fričově muzeu výstavu s názvem 100. let od vypuknutí první světové  války – Válečný život v zázemí na Bělohradsku. Do výstavy se podařilo získat velmi zajímavé dokumenty a artefakty ukazující těžký život zdejších lidí za války.
Žádné z nich nebyly ještě vystaveny. Jedná se o část obecního archivu z Horní Nové Vsi, fotografie z fronty bratří Munzarů z Prostřední Nové Vsi, osobní věci legionáře Fejfara a další. Výstava je doplněna exponáty z Fričova muzea a z Okresního muzea v Jičíně.

Součástí výstavy je kolekce dosud nepředstavených fotografií T. G. Maysaryka z hradního archivu Pražského hradu z let 1918 - 1933.

Výstava bude přístupná do konce září letošního roku.
 



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad