Hodinka s Karlem Moorem


10.9.2020 | 19:00 | Kulturní sál lázní

Karel MoorO hudebním skladateli a bělohradském rodáku vypráví Jitka Mečířová.

 

 

 

 

 

 

 

Vstupné dobrovolné.

Karel Moor (také Mohr) (26. prosince 1873, Lázně Bělohrad – 30. března 1945, Praha) byl český skladatel, dirigent a sbormistr.

Karel Moor absolvoval pražskou varhanickou školu v roce 1895. Poté studoval zpěv, nejprve ve Vídni, později v Terstu. Začínal jako učitel zpěvu v Pardubicích a v té době také začal komponovat. Po krátkém pobytu v Praze, kde byla poprvé veřejně provedena jeho díla (symfonická báseň Polonia a Polské tance), působil v Terstu. Po návratu do Čech se stal nejprve dirigentem České filharmonie a později druhým dirigentem Národního divadla v Brně. V roce 1908 byla v tomto divadle také uvedena jeho opereta Pan profesor v pekle. Měl zřejmě velmi neklidnou povahu, neboť v následující letech vystřídal mnoho angažmá u nejrůznějších hudebních těles, zejména v Jugoslávii (Zadar, Arbanas, Bělehrad, Štip v Makedonii, krátce zpět v Moravské Ostravě a Plzni, poté opět Sinje v Dalmácii a Sarajevo). V roce 1923 se vrátil do Prahy. Stal se kapelníkem v Biografu Hvězda, dirigentem ve smíchovské Aréně, sbormistrem Ženského pěveckého sboru a konečně instrumentátorem Československého rozhlasu.

Při příležitosti Moorových 60. narozenin jmenovalo obecní zastupitelstvo města Lázně Bělohrad Karla Moora čestným občanem města. Rodný dům mistra se nacházel na náměstí, kde mu byla 25. března 2000 odkryta pamětní deska.

"Byl slaven a zase opomíjen, žil v hojnosti a hned zase v nedostatku a existenčních starostech. V Bělohradě se cítil doma.Krásné s ním bylo posezení" (vzpomínají pamětníci).

Zemřel 30. března 1945 v Praze. Je pohřben v Byšičkách nedaleko svého rodného města.


  |   zpět


Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad