Hudební spolek Dalibor


16.6.2018 | 13:00 | Zámecký park Lázně Bělohrad

Hudební spolek DaliborV rámci Mezinárodního folklorního festivalu Pod Zvičinou vystoupí hudební spolek Dalibor a společně také zavzpomínáme na slavného rodáka Aloise Ladislava Vymetala, od jehož úmrtí uplynulo 100 let.

 

 

V současné době působí orchestrální sdružení Dalibor pod patronací Domu kultury Koruna jako symfonický orchestr, v jehož repertoáru převládají skladby tzv. vyššího populáru, jako jsou melodie z operet, muzikálů a árie z oper, předehry, ale i rozsáhlejší symfonické skladby.

Dalibor vzpomena na významnou osobu spojenou s tímto uskupením - Alois Ladislav Vymetal.
Byl synem venkovského muzikanta a hostinského v Hořicích. Zpíval v chlapeckém chrámovém sboru ve Vrchlabí a později studoval na Varhanické škole v Praze. Vykonal státní zkoušku ze zpěvu. Skladbu studoval soukromě u Zdeňka Fibicha. Nejprve byl varhaníkem v synagoze v Brandýse nad Labem a ve Vamberku. Ve Vamberku založil hudební jednotu Zdobnice.

V letech 1887–1906 působil ve Slaném. Učil hudební výchovu na několika středních školách, vyučoval i soukromě a aktivně se podílel na hudebním životě kraje. Dirigoval městskou kapelu, řídil pěvecký spolek Dalibor a pořádal veřejné koncerty s náročným repertoárem.

Tento kulturní pořad se koná v rámci 44. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu Pod Zvičinou, který probíhá od 13. - 17. června 2018. V Lázních Bělohradě se již 43 let se setkáváme s různými folklorními skupinami z Česka i celého světa.


  |   zpět


Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad