Koncert pěveckého sdružení Jizerka


8.12.2012 | 18:00 | Kostel Všech svatých Lázně Bělohrad

JizerkaDětský pěvecký sbor JIZERKA Semily byl založen ve školním roce 1964/5 na základní škole Semily Podmoklice a po více než 40 let jej vedli  manželé Alena a Václav Brádlovi, v roce 2008 se ujala vedení bývalá členka sboru, dnes profesionální umělkyně Nadia Ladkany. Sbor působí při ZUŠ v Semilech a v několika jeho odděleních pracuje téměř 150 dětí a mladých lidí.

Ti nejmenší od 4 do 7 let se připravují zpěvem, pohybem a hrami v přípravném  oddělení Sedmikráska. 8-10leté děti, které čekají na vstup do hlavního sboru si říkají Čekanky a v druhém přípravném oddělení získávají základy hlasové, rytmické a intonační výchovy. Ta je předpokladem jejich postupu do Koncertního sboru, který  navštěvuje průměrně  50 dětí 5.- 9. tříd. Středoškoláci a vysokoškoláci se neradi  loučí s kolektivem a proto vzniklo další oddělení - mládežnický a smíšený  sbor.

Jizerka interpretuje  skladby téměř všech slohových období. Těžiště zájmu spočívá v klasické a soudobé české vokální tvorbě, v úpravách  lidových písní a v hudbě duchovní.

Děti všech oddělení absolvují každým rokem desítky koncertních vystoupení a  s mnohými úspěchy se účastní různých přehlídek, soutěží a festivalů nejen v celé ČR ale i v zahraničí .  Mezi nejvýznamnější úspěchy patří např. účast na mezinárodní soutěži v belgickém Neerpeltu, kde sbor získal v roce 1990 první místo se zvláštní pochvalou poroty a znovu se zde umístil ve zlatém pásnu v roce 2011. Stejně tak se dobře uspěl na mezinárodní soutěži v italském Janově, ve Švédsku, Finsku či Řecku a v mnoha dalších zemích téměř  celé Evropy.   V roce 1995 se sbor zúčastnil  i dvou festivalů ve Spojených státech a 2006 mezinárodního hudebního festivalu v japonské Shizuoce. Při všech vystoupeních děti šíří ve světě povědomí o české hudbě a o naší zemi.

Jizerka natočila i několik zvukových záznamů v rozhlase i televizi, v roce 1991 vydala gramodesku a audiokazetu s názvem „Jizerka“, která byla průřezem dosavadního repertoáru. V roce 1997 ve spolupráci s členy sboru Musica Bohemica  pod vedením Jaroslava Krčka vydala vánoční koledy z Podkrkonoší s názvem „Štědrej večer nastal“ a v roce 1999 další vánoční CD „Kristus pán se narodil“. Sbor spolupracuje i s dalšími významnými osobnostmi jako je textař  Václav Fišer,  Jura Pavlica a další.
Práce ve sboru přináší dětem a mladým lidem poznání, radost a zážitky ze společné tvůrčí práce  a probouzí v nich zájem o umění.


  |   zpět


Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad