Mírový běh navštíví Lázně Bělohrad


19.6.2016 | 15:40 | Zámecký park Lázně Bělohrad

Peace RunNejdelší štafetový běh na světě Peace Run na své cestě přes celou Evropu proběhne v červnu i Českou republikou.

 

 

 

Mírový běh, celým názvem „Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run", přiběhne v sobotu 11. června z Rakouska do ČR. Českou republikou bude štafeta probíhat celkem 12 dnů, během kterých běžci překonají vzdálenost přibližně 900 km. Trasa začíná na rakousko-české hranici u města Valtice. Odtud běžci ponesou mírovou pochodeň přes Zlín, Olomouc, Jeseník do Polska a dále přes Jičín do Prahy, Karlových Varů a odtud 24. června do Německa. Evropská trasa začala letos 24. února v Portugalsku a poběží postupně všemi evropskými zeměmi až do 8. října, kdy bude slavnostní zakončení v Římě v Itálii.

Záštitu nad letošním průběhem Peace Run Českou republikou převzala ministryně školství Kateřina Valachová.

„Peace Run" je štafetový běh s hořící pochodní přes více než 140 zemí světa. Hlavní myšlenkou a cílem tohoto projektu je posilovat atmosféru dobré vůle, přátelství a porozumění mezi lidmi a národy světa bez ohledu na politickou, kulturní nebo etnickou příslušnost. Je příležitostí prožít to, co máme všichni na světě společné - touhu po přátelství, lásce a míru. Mír zde není jen slovo, ale skutečný zážitek harmonie, lásky, spokojenosti a jednoty s ostatními lidmi.

Mezinárodní tým běžců na své cestě mimo jiné navštěvuje školy, dětské domovy, sportovní kluby a jiná zařízení pro děti a formou her a vyprávění ukazuje dětem na vlastním příkladu, jak mohou lidé z různých zemí spolupracovat, běžet a žít v míru. Má pro ně připraven program s názvem „Mírový tým". Je zaměřen na rozvoj přátelství, týmové spolupráce a vzájemné pomoci mezi dětmi. Každý má také možnost s pochodní běžet nebo si ji podržet a vyjádřit své přání pro ostatní.

Peace Run založil v roce 1987 atlet, umělec a mírový filozof Sri Chinmoy (1931-2007), který službě ideálům světového míru věnoval celý svůj život. Od založení se běhu zúčastnilo více než 5 milionů lidí. Mezi ty, kteří pozvedli mírovou pochodeň a vyjádřili svou podporu celosvětové štafetě Peace Run, patří mimo jiné nositelé Nobelovy ceny míru Michail Gorbačov, Nelson Mandela a Matka Tereza, dále Václav Havel, Vladimír Špidla, Dana Zátopková, Pavel Šporcl, Martina Navrátilová, Carl Lewis, Jean-Claude Juncker a další významné osobnosti. Peace Run nepropaguje ani nepodporuje žádné náboženství nebo politický názor. Snaží se podporovat svobodu, toleranci a porozumění ve společnosti.

Běh je organizován sportovci a dobrovolníky ze sdružení Peace Run International. Tuto čistě nekomerční akci je možné uskutečnit jen díky spolupráci se zástupci měst a obcí, školami a sportovními kluby na trase.

Více informací na stránce www.peacerun.cz

Plakát v příloze.



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad