Pod Zvičinou louky - zahájení výstavy


21.5.2020 | 16:00 | Památník K. V. Raise

Pod Zvičinou loukyOd 21. 5. do 5. 7. proběhne v Památníku K. V. Raise v Lázních Bělohradě výstava s názvem „Pod Zvičinou louky", ve které nám PhDr. Dana Holmanová představí své kouzelné perníkové zdobení.

 

 

 

Výstava bude zahájena 21. 5. v 16 hodin v parku před Raisovým Památníkem. Úvodní slovo přednese PaedDr. Jan Luštinec za hudebního doprovodu muziky souboru Hořeňák.

Jemným krajkovím zdobené perníky budou k vidění každé úterý, čtvrtek a sobotu od 9 do 12 a od 14 do 16 hodin. V neděli pak od 14 do 16 hodin.

Současně s výstavou perníků bude otevřena i expozice Život a dílo K. V. Raise a historie Bělohradu

 

PhDr. Dana Holmanová

Autorka výstavy Kouzlení z perníku pochází z Nové Paky, dnes žije v Třebihošti nedaleko Miletína. Vystudovala literární historii na filozofické fakultě University Karlovy. Poté pracovala řadu let jako archivářka v Památníku národního písemnictví ve Starých Hradech u Libáně. Kouzlu perníkářství propadla vlastně okamžitě. Nejdříve to byl přivýdělek k mateřské, a pak už jinou práci ani nehledala. Tvorbě nápaditých perníků se věnuje více než deset let. Za své perníkářské umění obdržela v roce 2011 od ministerstva kultury jen velmi vzácně udělované oceněni "Nositelka tradic" a od Muzea východních Čech v Hradci Králové pak cenu "Zlatý kolovrat".

V tvorbě Dany Holmanové pokračuje dlouhá česká perníkářská tradice. Její perníky vynikají precizností a zvláštní, typicky ženskou něhou - svou dokonalou krásou si nezadají s uměleckými díly. Autorka stále hledá nové cesty a její tvůrčí invence se zdá nevyčerpatelná. Její specialitou jsou „skládané perníčky", které vytváří spojováním jednotlivých motivů do větších celků, plastických obrázků. Zcela ojedinělé jsou její techniky zdobení s použitím modrotisku, plátů včelího vosku nebo zlatých nití. Její práci je možné vidět nejen na řadě řemeslných akci po celé naší vlasti, ale také na výstavách v muzeích a skanzenech. Dlouhodobé spolupracuje s muzeem perniku a pohádek v Rábech u Pardubic, ale i s Krkonošským muzeem ve Vrchlabí a Jilemnici. Perníky Dany Holmanové si našly také cestu do zahraničí - vystavovala a předváděla výrobu například v německém Magdeburku, polském Krakově, ve skanzenu Kudowa Zdrój, ve vzdálené slovinské Radovlici a na dalších místech. U nás na DOTEKu vystavuje paní Holmanová poprvé - moc jí za to děkujeme.
 



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad