Safari v Čechách


13.6.2018 | 19:00 | Kulturní sál lázní

ZebryLázně Bělohrad a.s. pořádají a srdečně vás zvou na film Safari v Čechách. Režisér Ivo Pavelek natočil další celovečerní filmový dokument tentokrát o životě a díle zakladatele Safari ve Dvoře Králové.

 


Film o Ing. Josefu Vágnerovi, legendárním řediteli zdejší Z00, vznikal dlouhých sedm let. Podrobně mapuje skutečnost, jak z dětského snu se stává realita.

Vstupné 50 Kč.

Safari v Čechách

Režisér Ivo Pavelek natočil další celovečerní filmový dokument tentokrát o životě a díle zakladatele Safari ve Dvoře Králové. Film o Ing.Josefu Vágnerovi, legendárním řediteli zdejší Z00, vznikal dlouhých sedm let. Podrobně mapuje skutečnost, jak z dětského snu se stává realita.

Vágner nás provází celým svým životem za přispění spolupracovníků a rodinných příslušníků. Je skvělý vypravěč a vizionář a líčí trnitou cestu na záchranu genofondu divokých zvířat Afriky. Naučil se překonávat nedůvěru a odpor socialistických funkcionářů ke všemu co vybočovalo z normy tehdejšího komunistického zřízení.

Naučil se zvládnout těžkou a nebezpečnou práci odchytu divokých zvířat. Přišel jako první na světě na techniku přípravy zvířat na dlouhé transporty do Evropy. Odměnou mu byly téměř nulové ztráty.
Překonal i pomstu režimu za úspěch. Na příkaz státní veterinární správy a nejvyšších stranických míst bylo 30.4.1975 postříleno, pod záminkou nebezpečné nákazy, vzácné stádo žiraf a antilop.

Nevzdal to a šel dál proti proudu za svým cílem.

Psal knihy o Africe, jezdil na besedy po celém Československu. Vždy měl plné sály i předsálí. Vyprávěl poutavé a napínavé příběhy jeho bohatého a dobrodružného života. Měl svůj styl a byl srozumitelný všem. Lidé ho milovali a dávali mu to na vědomí. I proto se stal mluvčím Občasného fóra Východočeského kraje v listopadu 1989.

Čekal ho však ještě jeden důležitý boj. Záchrana lesů naší země před podivnou privatizací v Parlamentu. Jak dopadl tento souboj na nejvyšší úrovni a jakou za to sklidil „odměnu" uvidíte v závěru dokumentu.

Mít dnes politika s takovými charakterovými vlastnostmi a takovou přirozenou autoritou u široké veřejnosti, byla by volba hlavy státu jednoduchá v každé době.
 


  |   zpět


Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad