Výstava figurální keramiky a dřevořezby rodiny Vítovy z Hořeňáku



16.7.2021 | 17:00 | Památník K. V. Raise

vystava keramiky vitovaMěstské kulturní středisko pro vás připravilo výstavu "Nakaženi tvořivostí". Výstava figurální keramiky a dřevořezby rodiny Vítovy z Hořeňáku. Vernisáž proběhne 16.7.2021 od 17:00 a zahraje na ni Daniela & spol.

 

 

Daniela Vítová

Dovršením důchodového věku končí produktivní část života, v mém případě práce se studenty, která mě uspokojovala, ale přesto jsem toužila po hmatatelnějších výsledcích své práce. Zkoušela jsem různé výtvarné techniky, absolvovala různé kurzy kreslení. Na nahodilém kurzu keramiky si mě našla hlína. A byla to "láska na první dotek". Přestože náplní kurzu byla užitná keramika, spontánně jsem vytvořila první dvě figury - Marii a Josefa. To mě přivedlo na myšlenku vytvořit betlém. Během tří měsíců byl na světě. Figury tvořím svými technologickými postupy, často stylem "pokus-omyl". Je pro mě vzrušující zábavou, když beztvará šedá hmota"ožívá".
Snažím se učit nové techniky, proto jsem prošla kurzem v Kohoutově, nedávno sochařským kurzem u sochaře Alberta Kralička.
S hlínou si pohrávám již skoro deset let, stále mě překvapuje, jaké možnosti nabízí a stále mě baví.

Jiří Vít

Ač strojař, od dětství mu "vonělo dřevo". Sousedova truhlářská dílna byla jeho dětským rájem. V dospělosti vyráběl ve volném čase pro rodinu postele, stolky, police a renovoval starý nábytek. Postupně si zařizoval truhlářskou dílnu.
Pod stromečkem našel řezbářská dláta a poukaz na řezbářský kurz. Lipové dřevo si ukládal už několik let a tak se v posledních dvou letech pustil do vyřezávání. Nejprve mu byla inspirací přísloví. Věříme, že Vás jeho "dílka" nepohorší, ale pobaví. Dnes se zabývá figurálními motivy.

"Rádi budeme inspirací pro druhé. Vždy je čas začít s něčím novým, nikdo netuší, pro co má vlohy, co jemu a třeba i druhým přinese potěšení."

 

Otvírací doba: 

úterý a čtvrtek
9:00 - 12:00
14:00 - 16:00
sobota 9:00 - 12:00
14:00 - 16:00
neděle
  14:00 - 16:00

 

 

 

 

 



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad