Začátek imprese - vernisáž výstavy obrazů Petra Vlčka


9.8.2019 | 16:00 | Památník K. V. Raise

Petr VlčekZveme vás na výstava obrazů Petra Vlčka pod názvem "Začátek imprese". Výstava se uskuteční v Památníku K. V. Raise v termínu od 9. srpna do 15. září.

 

 

 

Slavnostní zahájení proběhne v pátek 9. srpna od 16 hodin.

Otevírací doba Památníku K. V. Raise: út, čt, so 9:00 - 12:00 a 14:00 - 16:00, ne 14:00 - 16:00.

 

PETR VLČEK — CTITEL BAREV A VÝCHODNÍCH ČECH

Českoskalicko svým geniem loci nemohlo neovlivnit dětství a mládí současného výtvarně nadaného čtyřicátníka. V deseti letech se vyznává rodným místům první olejomalbou. Velkému Třebešovu svých dětských let se nevzdaluje ani dnes ze Zlíče u České Skalice.

Kreslení a malování holduje od základní školy, výsledky mu stvrzují úspěchy ve školních soutěžích. Od roku 1997 se malování věnuje cíleně a intenzívně, zaujatý především asamblážemi a abstrakcí. V jejich rámci zachycuje realitu i fantazijní vjemy, které ho obklopují.

Jako absolvent SOŠ v Novém Městě nad Metují, obor strojírenství, začíná v roce 2007 studovat VOŠ v Chotěboři, obor ekonomika a management, který v roce 2010 úspěšně dokončil.

Jeho výtvarná tvorba opouští tou dobou abstrakci, ve svých olejomalbách objevuje podněty z přírody. Jim dominuje výrazný kontrast barev a nově i vkomponování osob v pohybu. Barvy nabývají na sytosti, uplatňuje se světlo a stín.

Jistě však nejde o poslední milníky v hledání dalších způsobů výtvarného vyjádření. Ostatně ne náhodou je Petr Vlček (nar. 1975) ve Vlčkově rodu následovníkem malíře a legionáře Jindřicha Vlčka (1885 — 1968). A dozajista nebude ani posledním.

Má za sebou mnoho skupinových, tak i samostatných výstav, např. v Městském muzeu v Chotěboři, mezinárodní Česko-slovenské výstavy v Galerii Fortna v České Skalici, v Městské knihovně v Náchodě, v Galerii 102 ve Velkém Poříčí, v Textilním muzeu Boženy Němcové v České Skalici, ve Výstavní síni „Stará pošta“ v Novém Jičíně, v Pellyho domech v Polici nad Metují, na Zámku v Brandýse nad Labem, v Městské galerii v Berouně, v Památníku K. V. Raise v Lázních Bělohrad, aj.

Z kraje roku 2016 se stal členem skupiny malířů a grafiků AMAG z. s. v Náchodě, od roku 2017 je také členem Sdružení výtvarníků ČR z. s. v Praze a v roce 2018 se stal zakládajícím členem Spolku Východočeský fotograf ve Zlíči.

Autorský text: Mgr. Zuzana Šmerglová



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad