Živák lázeňský - 39. pokračování


17.4.2015 | 19:00 | Kulturní sál lázní

Živák lázeňskýMěstské kulturní středisko Lázně Bělohrad uvádí Živák lázeňský původně Objevy zvukového portýra - pořad pro milovníky folkové, trempské, country a příbuzné muziky se postupem času se stal výběrovým předkolem letního Country festivalu „Pod Hůrou“.

 


Na podzim loňského roku pořad vstoupil do svého šestého ročníku.
V Bělohradě dobře známý Mirek Ošanec uvede v sále lázní jeho třicáté deváté pokračování, do kterého pozval další vynikající interprety. Pořad se natáčí a záznam se vysílá na Českém rozhlase - Koncert studia noc po celé republice a na internetovém rádiu Folk.

V pořadu vystoupí Potokap a skupina Mrakoplaš Light Orchestra.

 

Potokap

Milí přátelé hudby,
název skupiny Potokap je obestřen tajemstvím stejně jako vznik celé této hudební formace. Za dobré konstelace hvězd jej bývalý kapelník bývalé bluegrassové kapely Minaret, nynější zpěvák a kytarista Radek, částečně odkrývá při některých našich vystoupeních. A je to právě on, kdo při koncertech hýří vtipem, baré akordy a vyhrávkami. Zatímco Radek směle komponuje především hudbu (je však autorem i mnohých textů), konkurenceschopná Lenka čelí jeho uměleckým výpadům s autorskou invencí tónů i slova. Nejlépe se jim však tvoří ve vzájemné symbióze. Kontrabasista Knack tvrdí nejen muziku, dokáže totiž brilantně stvrdit i organizaci lecjaké akce. Společně s Radkem působil dlouhá léta právě ve skupině Minaret. Tito dva strunotepci jsou tedy dobře sehraní z dřívějších let. Tento kapelní trojúhelník, tedy Lenka, Radek a Knack, má co dočinění se známou slánskou folk-rockovou kapelou Deratizéři, a kromě Lenky v ní muži působí dodnes. Je třeba ještě zmínit Václava, kytaristu a zpěváka, který společně s Lenkou a Radkem tvoří vokální torzo písní občasně doplněné hlasy Knacka. Ani pro něj není Potokap první muzikantskou zkušeností, prošel totiž nezapomenutelnou a legendární kapelou Plachtic People, z čehož, k lítosti ostatních, bohatě čerpá dodnes. Ač nebyli Václav ani Lenka členy Minaretu, rozbíjejí muzikanstké stereotypy obou bluegrassových bardů s drzostí a vtipem. A jak se z původního folkového dua Lenka – Radek stala čtyřčlenná kapela? To se snad dozvíte na nějakém z našich koncertů. Doporučujeme však nejdříve zajít ke kartářce.
Těšíme se na slyšenou!

 

Mrakoplaš Light Orchestra

Pavel Lipták a Martin Kalenda tvoří duo vzniklé jako akustická odnož bluesrockové formace Mrakoplaš. Toto duo vychází z bluesových a folkových tradic a hraje v té nejzákladnější podobě jen s kytarou a zpěvem. Vzniklo potřebou užšího kontaktu s publikem a pro menší svázanost aranžemi, než je tomu ve velké kapele. Hrají převážně vlastní autorské písně, které jsou inspirované životem a tím, co vidí kolem sebe.


  |   zpět


Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad