Živák lázeňský - 43. pokračování


18.3.2016 | 19:00 | Kulturní sál lázní

Živák lázeňskýPořad pro milovníky folkové, trempské, country a příbuzné muziky se postupem času stal výběrovým předkolem letního Country festivalu „Pod Hůrou“.

 

 

Na podzim loňského roku vstoupil pořad do svého sedmého ročníku. V Bělohradě dobře známý Mirek Ošanec uvede v sále lázní jeho čtyřicáté třetí pokračování, do kterého pozval další vynikající interprety.

V pořadu vystoupí Fork Road a Careta.

 

Fork Road

je mladá hudební skupina, založená na podzim 2014, poskládaná z muzikantů, kteří nasbírali zkušenosti v kapelách jako je Funny Grass, Flastr, The Noodles band, nebo Fair Play Grass. Repertoár tvoří průřez žánrem, počínaje tradicionály, přes modernější skladby, až po gospel. V tradičním nástrojovém obsazení (banjo - Lukáš Balatka, kytara - Honza Hušek, mandolína – Martin Ješeta a kontrabas – Robin Franc) je kladen důraz na precizní, instrumentální provedení. Zejména v gospelech pak nachází uplatnění vokální projev všech čtyř členů.

Hlavním cílem kapely je stát se divácky atraktivním představitelem žánru, nejen pro bluegrassové publikum. Vedlejším cílem je postupné začleňování vlastní tvorby do kapelního repertoáru.
- rok 2015 znamená pro Fork Road raketový start na tuzemská pódia. Po skromnějších začátcích se dostává až na nejvýznamnější bluegrassové festivaly v ČR jako je Banjo Jamboree, nebo BG Marathon. Na prvním jmenovaném si kapela vyslouží pozvání do pořadu Českého rozhlasu Olomouc (video záznam vystoupení je dostupný na youtube). Celkem Fork Road odehraje 21 vystoupení v různých koutech republiky. Fork Road zaznamenává první úspěchy v hudebních soutěžích. Na festivalu White Stork získává cenu publika, vyhrává i základní kolo Notování.

V průběhu roku kapela velmi intenzivně pracuje na doplnění repertoáru o česky zpívané skladby. Na podzim pak nahrává demo pro prezentaci kapely v roce 2016. Díky němu získává pozvání na mezinárodní BG festival EWOB 2016 v holandském Voorthunizenu. Kapela nezahálí ani v oblasti vlastní tvorby. Jako první autorský počin prezentuje instrumentální skladbu Martina Ješety Free fall.

 

Careta

Skupina vznikla začátkem roku 2002. Od svého vzniku odehrála téměř 100 koncertů na různých festivalech po celé ČR, mimo jiné se zúčastnila semifinále Porty v Jihlavě nebo hrála na slovenském festiva¬lu Country Loděnice v Piešťanech. Za dobu svého působení v oblasti folkové hudby se v kapele vystřídalo několik členů a v současné sesta¬vě hraje od začátku roku 2012. Careta hraje vlastní tvorbu a ve druhé polovině roku 2010 při příležitosti 9. výročí založení kapely vydala své první oficiální album s názvem „Caretní hra". Mimo jiné pořádá každý rok dvě akce. Před prázdninami se již tradičně setkávají různé hudební skupiny a jednotlivci na festivalu Křenovický Rakovec a na konci roku pak pravidelně pořádá vánoční benefiční koncert. Výtěžek z tohoto koncertu je vždy věnován některé z místních dětských organizací.


  |   zpět


Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad