Živák lázeňský - 50. pokračování


21.4.2017 | 19:00 | Kulturní sál lázní

Živák lázeňskýMěstské kulturní středisko Lázně Bělohrad uvádí pořad Živák lázeňský. Pořad pro milovníky folkové, trempské, country a příbuzné muziky se postupem času stal výběrovým předkolem letního Country festivalu „Pod Hůrou“.

 

 

Na podzim loňského roku vstoupil pořad do svého osmého ročníku. V Bělohradě dobře známý Mirek Ošanec uvede v sále lázní jeho padesáté pokračování, do kterého pozval další vynikající interprety. 

V pořadu vystoupí písničkářka Isara a Z hecu.

Pořad je natáčen a uváděn na internetovém Country rádiu.

Vstupné 50 Kč.

 

Isara

V roce 2010 vzniklo první oficiální Demo CD – ještě v původní sestavě s bubeníkem, autorem a kapelníkem Tomášem Rýdlem a s houslistkou Renatou Macháčkovou. Na tomto CD jste mohli nalézt 9 písní – od vlastní folkové tvorby, přes renesanční nápěvy a moravské lidové písně, až po irské lidovky. Šlo o kompletní průřez tehdejším žánrovým mixem.

Trvalo další 3 roky, než Isara vydala první studiové album s názvem „Na scestí“. Název má symbolizovat místo setkávání lidí, nápadů i hudebních stylů. Celkem 12 písní je už žánrově více ukotveno v „keltské“ tradici. Výjimku tvoří poslední píseň „Zbytek zeleného mýdla“, která je z vlastní autorské tvorby a jde o jakési ohlédnutí za folk-rockovými začátky kapely. Na CD se objevili i dva dnes již bývalí členové Isary – Honza Hušek (housle, el. kytara, mandolína) a Robin Franc (banjo) a dále dva hosté, kteří s Isarou spolupracují opakovaně: Dan Vališ – jeden z nejlepších hráčů na irské loketní dudy tady u nás a Jan Banis – vynikající hráč na irskou příčnou flétnu ač sám je původem z Holandska.
Bez kvalitních textů by Isara nebyla tím, čím se snaží být. Za významnou část z nich vděčí  překladateli a básníkovi Václavu Pinkavovi. Díky mládí strávenému v Anglii, studiu na Oxfordu i lásce a úctě k tradiční hudbě Anglie, Skotska a Irska, je odborníkem na slovo vzatým a pro kapelu skutečným požehnáním. Autorsky se nicméně prosazují i samotní členové kapely a tak je nejedna píseň výsledkem úzké spolupráce, kdy je vlastně těžké určit jediného autora textu.

Současnou sestavu tvoří:

  • Kristýna Weissová – zpěv
  • Filip Šelemberk – irské píšťaly, kytara, zpěv
  • David „Šelíz“ Šelemberk – kytara, bouzouki, zpěv
  • Filip Machač – el. kytara, bouzouki, zpěv
  • Marek Procházka – baskytara
  • Honza Pavlíček – bicí

Z hecu

Kapela vznikla z iniciativy frontmana, textaře a kytaristy Marka KUTY. Ten začal texty a hudbu psát již v roce 2007. Do roku 2013 vystupoval na společných koncertech s vlašimským písničkářem Alešem Povolným.  V létě tohoto roku založil folk - bigbítovou skupinu Z Hecu, v jejímž repertoáru jsou právě Markovy autorské písně, kterými navazuje na bigbítové písničkářství 60 let. O necelý rok později, na jaře 2014 se kapela přihlásila na pražské kolo festivalu PORTA, odkud si v dubnu téhož roku odnesla cenu "Pražská PORTA diváků." V červnu přichází nový člen. Je jím baskytarista Tomáš Jirák.

Kapela se začíná usilovně věnovat koncertování, a to jak sólovými vystoupeními po pražských klubech, tak i v rámci hudebního talkshow ČASOVÁNÍ, pořádaného v kavárně ČAS na starém městě v Praze. Zde v srpnu 2014 dostala nabídku na natočení svého debutového alba, které oficiálně vyšlo 18. prosince 2014. Pokřtěno bylo o měsíc později, 23. ledna 2015.

Je potřeba zmínit, že jak loni, tak i letos v březnu se kapela účastní již 49. ročníku soutěžního folkového festivalu  PORTA a startuje na pražském oblastním předkole v kulturním domě Mlejn ve Stodůlkách, odkud si následně v dubnu odnáší hned několik ocenění...


  |   zpět


Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad