Živák lázeňský - 56. pokračování


16.3.2018 | 19:00 | Kulturní sál lázní

SpolektivPořad pro milovníky folkové, trempské, country a příbuzné muziky se postupem času stal výběrovým předkolem letního Country festivalu „Pod Hůrou“.

 

 


Na podzim letošního roku vstoupil pořad do svého devátého ročníku. V Bělohradě dobře známý Mirek Ošanec uvede v sále lázní jeho padesáté šesté pokračování, do kterého pozval dalšího interpreta.

Skupinu Spolektiv.

Vstupné 50 Kč

 

Spolektiv

Pátým rokem znovu skládáme nové písně, pečlivě je aranžujeme, často zkoušíme a koncertujeme. Jeví se to podobně jako u ostatních hudebních skupin, o kterých se říká, že jsou začínající. U nás je však zásadní odlišnost. Znovu jsme začali po osmnáctileté pauze.

V roce 2016 jsme vydali nové album Dej mi tvar. Obsahuje šestnáct písní, patnáct jich vzniklo v posledních dvou letech a jedna je z roku 1988. Slavnostně jsme album pokřtili na květnových koncertech roku 2016 v Českých Budějovicích, v Jihlavě a v Táboře.

Výhradně se věnujeme zpívané autorské hudbě s prvky folku, rocku, šansonu a jazzu. Zjistili jsme, že se pro náš hudební styl dnes používají zajímavé ekvivalenty - folk-alternative, indie-folk, folk-progressive či prostě acoustic. Pro nás je rozhodující, že zpíváme a doprovázíme se převážně na akustické nástroje s použitím klasických kytar a šestistrunných baskytar, dechových nástrojů, perkusí, etnických nástrojů i moderních industriálních nástrojů a přístrojů.

Naše současné písničky jsou mnohem přímočařejší než ty z doby před dvaceti lety a podle nás mají větší tah na branku. Sami to tak cítíme, především při živém vystoupení, při kterém dnes z pódií divákům předáváme daleko větší energii než kdysi. Spolektiv je pro současnou pětici nás muzikantů doslova živou vodou, o kterou se rádi dělíme s našimi posluchači.

Trocha z historie. Hudební skupina Spolektiv vznikla v dubnu 1988 na Pedagogické fakultě v Českých Budějovicích. V 90. letech minulého století jsme na koncertních a festivalových pódiích překvapovali žánrově stěží zařaditelnou, pěvecky a nástrojově barevnou muzikou.

Vystupovali jsme v klubech i na velkých folkových festivalech (Porta, Zahrada Strážnice, Prázdniny v Telči, Folkové prázdniny Náměšť nad Oslavou, Horácký džbánek Žďár nad Sázavou, Folková růže Jindřichův Hradec, Olomoucký tvarůžek).

V roce 1993 jsme získali v Brně celostátní interpretační Portu. O rok později jsme natočili CD ...a ticho v sobě. Poslední koncert před přestávkou, kdy zpěvačka Renata šla na mateřskou dovolenou, byl v prosinci 1995.

Od ledna 2014 jsme opět nejprve ve čtyřech, později v pěti začali intenzivně zkoušet a od června 2014 jsme také začali koncertovat.

Album Spolektiv - Dej mi tvar je mimořádné tím, že vyšlo bezmála po 21 letech 5 měsících a 27 dnech po našem prvním albu ...a ticho v sobě z roku 1994. Tuto skutečnost eviduje Agentura Dobrý den jako Český rekord.

Album ...a ticho v sobě vyšlo v reedici po 22 letech v listopadu 2016.

Hrajeme ve složení:

  • Renata Švecová - zpěv a perkuse
  • Jarda Hnízdil - zpěv, kytara, akordeon
  • Martin Jančura - zpěv, kytara, perkuse, saxofon
  • Tonda Vidlák - saxofony, klarinet, flétny, dechový syntezátor
  • Jirka Regásek - baskytary

 


  |   zpět


Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad