Country festival Pod Hůrou 2011


23.7.2011 | 14:00 | Zámecký park Lázně Bělohrad
Country festival pod Hůrou

Country festival Pod Hůrou v Lázních Bělohradě vstupuje jedenáctým letošním ročníkem do svého druhého desetiletí. Za tu dobu se zde vystřídalo určitě více jak 80 kapel a písničkářů. Festiválek sice nese stále ve svém názvu Country, ale objevují se zde i formace z nejrůznějších hudebních oblastí od folku, přes bluegrass a písničkáře až po mírně rockové kapely. Zachovává si však bezvadnou přátelskou atmosféru, umocněnou nádherným prostředím zámeckého parku. Výhodou parku je také to, že je tady možné přespat ve vlastním stanu do rána a nechat v sobě doznít všechny hudební zážitky. Hlediště je částečně zastřešené a tak může akce proběhnout i za zhoršeného počasí.

Letos tomu bude deset let, kdy začala spolupráce s Mirkem Ošancem. Výborným muzikantem a moderátorem (Zahrada, Folková růže). Mirek Ošanec uvádí spolu s Pavlem Havlíkem v Českém rozhlase sever dlouhá léta pořad Zvukový portýr, zaměřený na folkovou a příbuznou hudbu. Před třemi léty zahájil, pro tento rozhlasový pořad, ve spolupráci s Městkým kulturním střediskem v Lázních Bělohradě, natáčení Zvukového portýra, do kterého si zve vždy dvě kapely, nebo písničkáře. Pořad se tak stal samovolně výběrovým kolem pro letní countryfestival. To nejlepší z výběru se v Bělohradě objeví i letos.

 

Co bylo o kapelách na iternetu:

Neřež je česká folková skupina. Vznikla kolem Zdeňka Vřešťála a Víta Sázavského (oba známí z kapely Nerez) koncem roku 1997 jako pokračování Kapely, která od vydání Divného století (1996) doprovázela na koncertech Jaromíra Nohavicu (viz deska Jaromír Nohavica & Kapela: Koncert, 1998).
První deska nově vzniklé skupiny se jmenovala Neřež a vyšla v roce 1998. Obsahuje písničky Zdeňka Vřešťála (včetně Já s tebou žít nebudu z repertoáru Nerezu v novém aranžmá) a píseň Ženy Jaromíra Nohavici, který ji také na desce také zpívá (tato píseň o pět let později vyšla v jiné verzi na Nohavicově albu Babylon). Neřež kromě Vřešťála a Sázavského tvořili Martina Fialová, Vladislava Hořovská, Filip Jelínek a David Uher.

Více o kapele zde

 

Věra Martinová, rozená Věra Šolínová (* 2. února 1960, Opočno) je česká zpěvačka a kytaristka. Po absolutoriu konzervatoře působila až do roku 1982 jakožto zpěvačka v Orchestru Gustava Broma. V roce 1982 se stala členkou dívčí country kapely Schovanky. Po pětiletém působení u Schovanek se vydala na vlastní sólovou uměleckou dráhu. Jedná se o ženu, jež je některými hudebními odborníky občas označována jako nejlepší zpěvačka v oblasti country music v České republice a je titulována lichotivým přízviskem první dáma country music. V roce 1989 prodělala těžkou autohavárii.

Více na http://www.veramartinova.cz/

 

Stráníci a Míra OšanecVše začalo v srpnu roku 1983, kdy Luboš Stráník potkal Veroniku (v té době ještě neStráníkovou) na vandru s kapelou Bobové v Březině u Rokycan. Začali jako folktrampské duo. Od první chvíle spolu zpívali na mikrofony v Docela malém divadle (DMD) v Litvínově, občas je pozval Bílý Pedro do Prahy na společné setkání trampů na Ořechovce. Už tehdy jim všichni začali říkat Stráníci.

Více na www.stranici.cz

 

Petr Rímský
Petr Rímský je svérázný písničkář v jehož projevu se kromě folku mísí zejména prvky šansonu, jazzu a blues. Vynikající a nápaditý kytarista s jedinečným hráčským projevem. Petrův hluboký a podmanivý hlas je nezaměnitelný (snad pouze s hlasem jeho bratra herce Pavla Rímského známého z dabingu, rozhlasu, nebo z Vinohradského či dalších divadel).

Více na http://rimsky.cz/cz

 

Trampské duo Sekvoj založili v září 1981 kytaristé a zpěváci Oldřich Dolejš a Pavel Hurt. Krátce na to přibrali chlapci zpěvačku. Tím byla započata historie kapely Sekvoj, na začátku šťastně nadepsaná vítězstvím v celoroční hudební soutěži Písně dlouhejch cest.

Více na www.sekvojmusic.cz

 

 Náhlá změna
...je v současnosti kapela dvou mužů a jedné dámy - chcete-li trio, náhlými změnami prošlé a náhlé změny očekávající. Všichni dohromady pak hrají melodickou muziku na všech frontách folkových i jiných pódií. Repertoár tvoří vlastní tvorba z dílny ExNezmara Luboše Hrdličky a střípky přispívá i Petr Sejk.

Více na http://www.nahlazmena.cz/

 

Handl (Jablonec n. N.)
Skupina složená z bývalých členů skupin Handl, Modrotisk a FreeGrass. V květnu se kapela pustila do natáčení svého prvního alba, které by mohlo být dokončeno již letos na Vánoce.

 

Trosky
Přesné začátky kapely dnes už nikdo ze současných členů nepamatuje, jisté však je, že kapela vznikla jako volné sdružení trampujících muzikantů s názvem POJEBUHEJ (Pospíšil, Ježek, Bureš, Hejtman - začátky příjmení zakládajících členů) začátkem 80.let dnes již minulého století, i když se proslýchá, že bývalý dlouholetý kapelník, Jarda Bureš již několik let před tím provozoval band s názvem Trosky sestavený z muzikantů z okolí Libáně, odkud se následně přistěhoval do Nové Paky.

Více na http://www.trosky.wz.cz/

 

Více informací v příloze

Reklamní spot na Hitrádiu magic

Fotogalerie z Country festivalu 2010



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad