Horní Dolpo – utajená země Himálaje


14.11.2018 | 18:00 | Městská knihovna Lázně Bělohrad

HimalájMultimediální cestovatelská přednáška Pavly Bičíkové o 20 denním přechodu jedné z nejizolovanějších oblastí Himálaje. Uslyšíte příběh o vysokých horách, o budhistické kultuře a o úžasných lidech, kteří jsou přímými potomky Tibeťanů.

 

 

Poznáte jejich civilizací nedotčený život, který skrývá řadu překvapivých zjištění. Tato cesta zcela převrátila můj život a dala mu nový směr.

Dolpo je odlehlý a úžasný kout Himálaje, ležící na severozápad od Dhaulagiri. Pro obtížnou dostupnost se nazývá Bo yul - Utajená země. Rozkládá se převážně v nadmořské výšce 4.000 až 6.000 m a je velmi řídce osídleno. Od Nepálu je odděleno vysokými horskými sedly (nad 5.000 m) a jeho přechod je fyzicky náročný. Díky tomu sem ještě nepronikli turisté a „civilizace". Dolpo je jedno z posledních míst na naší planetě, kde můžete poznat opravdový život vysokohorských kmenů. Dolpané jsou drsní, ale srdeční a otevření lidé. Do svých obydlí nás přijímali ne jako turisty, ale jako poutníky. Podělili se s námi o misku rýže a dlouhé hodiny s námi seděli u ohně a vyprávěli nám své životní příběhy.

Navštívili jsme magickou Shey Gompa, duchovní srdce vnitřního Dolpa. Přespávali jsme často pod širým nebem s výhledy např. na posvátnou Křišťálovou horu nebo na Dhaulagiri. Překonali jsme šest sedel nad 5.000 m n. m., prošli jsme slavnou „Stezku démonů" z filmu Himalaya od Erica Vallie. Na pěšinách jsme potkávali jen karavany jaků a prožívali opravdový příběh Himálaje.

Vstupné 30 Kč.

 



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad