Warning: session_start() [function.session-start]: The session id contains invalid characters, valid characters are only a-z, A-Z and 0-9 in /users/home/lazneb00/www/index.php on line 2
Lázně Bělohrad

Mezinárodní folklorní festival Pod Zvičinou 2015


17.6.2015 | 18:00 | Lázně Bělohrad

MFFVážení, dovolte mi pozvat Vás na Mezinárodní folklorní festival Pod Zvičinou do krásného města Lázně Bělohrad v Královéhradeckém kraji, který se koná 17. – 21. června 2015. V červnu se nesedí doma – jde se za folklórem českým, moravským i zahraničním do zámeckého parku, do areálu lázní, na náměstí, do Horní Nové Vsi či do okolních měst.


Skočná, sousedská, mateník, vrták, dupák nebo obkročák, to jsou některé z dlouhé řady lidových tanců, které se běžně tancovaly v Čechách a na Moravě. Dnes přežívají především díky folklorním souborům a folklorním festivalům. Tyto tance se liší v jednotlivých regionech, a tak tanec z například z jižních Čech je odlišný od našeho podkrkonošského pojetí. Z krojů zase můžete hned poznat, jak daný region byl bohatý, či naopak chudý. Je důležité poznat své kořeny, zvyky, písně a tradice svých předků. Mimo to se kulturní dědictví významně podílí na celé národní identitě, odráží vzdělanost a kultivovanost národa.

Setkala jsem se s názorem, že v dnešní moderní době již lidové písničky a pověsti téměř nežijí a nemají tu ani místo, přesto i Vy jistě potvrdíte, že existují písničky, které známe všichni a přitom se neobjevují v médiích ani na koncertech. Přijďte si takové písničky s námi připomenout a zanotovat.

Na našem festivalu porovnáte lidovou kulturu nejen českou, ale i zahraniční. Ale i když nejste příznivcem folkloru, na celou záležitost se prostě dívejte z jiného úhlu – přijďte se podívat na tvorbu, které se věnují lidé, jako jste vy. Po práci, po škole si navléknou tenisky a cvičí, trénují tance tak, aby se Vám divákům líbily. Tomu se věnují dospělí i děti v různých koutech naší země, ale i ve světě. Trénují, cvičí, propotí nejedno tričko, protancují nejedny tenisky tak, aby i na našem festivalu ukázali to nejlepší a Váš potlesk si opravdu zasloužili.

V těchto pěti dnech se Bělohrad a jeho okolí zahalí do pestrobarevných krojů, všude bude znít lidová
písnička tuzemská i zahraniční, ale nejdete v programu i věci jiné. V sobotu se bude v parku opět
konat bělohradský jarmark, děti si budou moci zkusit svou tvořivost a dovednost v dětských dílničkách,
rozmístěných po parku. Na jevišti v sobotu uslyšíte i známou bělohradskou zpěvačku Janu Rychterovou
a Two Voices. Uslyšíte i country skupinu a můžete sledovat, co nového se naučily děti ze základní
umělecké školy Melodie. Ti aktivnější si mohou přijít zkusit zatancovat polku na čas a jako bonus u toho vypijí jedno pivo. Přijďte ochutnat i kotlíkový guláš a svým hlasem rozhodnout o vítězi této soutěže. V sobotu budete moci taktéž vidět ukázku historického šermu.

A na koho se letos můžete těšit? Uvidíte soubory z Kypru, Srbska, Maďarska, Slovinska, Slovenska
a české soubory z Českého Těšína, Pardubic, Jablonce nad Nisou, Plzně, Havlíčkova Brodu a samozřejmě soubory domácí – Hořeňák a Hořeňáček.

Všichni tanečníci, muzikanti a zpěváci dělají folklor z lásky a pro radost. Jedinou odměnou
pro ně je Váš potlesk, proto prosím přijďte účinkující odměnit srdečným přijetím.

Pořady se uskuteční i za nepříznivého počasí, a tak určitě neseďte doma a přijďte za námi za všech okolností! Vstupné na všechny pořady s výjimkou galaprogramu je dobrovolné.

Těším se na setkání s Vámi
Zdeňka Rychterová
ředitelka festivalu

Program festivalu v příloze

Více informací na podzvicinoufest.cz



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad  

Warning: Unknown(): The session id contains invalid characters, valid characters are only a-z, A-Z and 0-9 in Unknown on line 0

Warning: Unknown(): Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/session) in Unknown on line 0