Objevy zvukového portýra - 15. pokračování pořadu


16.9.2011 | 19:00 | Kulturní sál lázní

Objevy zvukového portýraMěstské kulturní středisko Lázně Bělohrad uvádí pořad Objevy zvukového portýra, který tradičně uvádí Mirek Ošanec. V patnáctém pokračování pořadu se představí olomoucká skupina Alibaba a bluegrassová kapela Burizon.

 

 

Alibaba

AlibabaDo roku 2007 vstupuje skupina Alibaba v pozměněné sestavě. V průběhu roku 2006 se nastálo do kapely začlenil baskytarista Petr Kolář, v létě téhož roku odešel kytarista Jan Sítař. Sólovou kytaru převzal dosavadní hráč na banjo a foukací harmoniku Jiří Krbeček. Vzápětí po těchto změnách přišel zatím asi nejvýraznější úspěch v historii kapely, trojnásobné ocenění v diváckém hlasování na 32. Mohelnickém dostavníku, zejména vítězství v divácké anketě o nejlepší skupinu, dále vítězství v internetovém hlasování a volba skladby U severní trati nejlepší písničkou. Zlí jazykové tvrdí, že ke svému zviditelnění si Alibaba objednala několikanásobný výpadek elektrického proudu během svého vystoupení...

Jinak kapela působí již několik let (úplné počátky, naštěstí nezdokumentované, sahají až do roku 2000) a má taky leccos za sebou. Je finalistkou Trampské porty 2004, Moravského vrabce, velké úspěchy sklízejí její nahrávky v hitparádě Rádia Proglas (i aktuálně v době sepsání těchto řádků). Vlastním nákladem vydala dvě alba? Brána se otvírá (2004) a U severní trati (2006). Protože změna stylu, která se odehrála během roku 2006, byla dost výrazná, na podzim téhož roku ve studiu Národního divadla moravskoslezského vznikla živá nahrávka, demo Noc v Ostravě, za účelem prezentace co nejvěrnějšího obrazu pódiového zvuku kapely. Bubeník David Barborík definitivně předal paličky Romanu Mlynářovi o prázdninách roku 2007, současně se oženil a změnil jméno na Teichman. Koncem srpna téhož roku nám odjíždí do zahraničí zpěvačka a flétnistka Tereza Zvolánková.

Alibaba hraje vlastní tvorbu, autorem naprosté většiny repertoáru je kapelník Miroslav Vepřek. Aranže písní vznikají průnikem různých stylů, které charakterizují jednotlivé členy kapely, od folku, přes swing až po rock. Jakkoli jsou hudební kořeny muzikantů rozdílné, dokážou se na všech podstatných věcech shodnout a mají některé společné zájmy, samozřejmě kromě muziky také čundrování, stolní a deskové hry, vybrané druhy piva a dobrou pizzu, kterou pečou 100 metrů od zkušebny.

 

Burizon

Burizon BURIZON je pražsko – jinolicko - podskalsko – ústeckou kapelou, hrající v klasickém bluegrassovém složení: basa, kytara, banjo, mandolina a dobro.

 

 

Karel Jedlička "Jedlos" (*1972 v Ústí n/L) – stále v Ústí n/L bývalý kapelník (tady je nutno velmi důrazně dodat, že samozvaný, nyní se specializuje na mytí hlav během zkoušky), zpěvák, multiinstrumentalista. Kromě oficiálního basování ovládá ostatní nejen strunné, ale i dechové nástroje, které střídá stejně rychle jako jednotlivé hudební styly. Má rád vysoké dívky a nejenom blondýnky, rychlá auta a silvestrovskou oslavu v rodinném kruhu. Kromě většiny skladeb a hudebních aranží umí uvařit dobrý katův šleh a guláš. Kontrabas chce silnou ruku, tak se opět přešlo na baskytaru :o) A nyní má konečně i silné vedení.

Karel Ficenec "Fíca" (*1970 v Ústí n/L) - Praha principál tohoto cirkusu, kapelní pokladník, zpěvák, mandolinista a nynější samozvaný kapelník. Je přísným vyznavačem bluegrassové muziky, jejíž neznalost je ochoten odpustit pouze mladým fanynkám ze sousedního Slovenska. Kromě chalupaření a nejmenovaného pražského deníku miluje jídlo všeho druhu (zvláště s tajuplnými názvy) a pivovar Velké Březno (no a samozřejmě "Zlatý krky"). Hmm, v tom chalupaření na čas chvíli polevil, ale už se to lepší.

Martin Lev "Čudla" (*1972 v Praze) – Jinolice u Jičína kapelní manažer, zpěvák, kytarista – násilím předělaný folkař, který poznal, že pro dobrou muziku se nemusí člověk nutně stát lidovým kazatelem. Za střízliva miluje víno, ženy a zpěv; ve stavu společenské únavy se jeho přilnavost k opačnému pohlaví stupňuje, stejně jako jeho záliba v předmětech určených k domácímu úklidu, např. košťátku a pod. S novým rokem se pokoušel přestat kouřit. Hmm, ňáko mu to nevyšlo. Metla nikotinu ho opět plně pohltila. Nyní, jakožto správný venkovan, provozuje pravidelné vycházky do kiosku na hrázi.

Václav Štefl "Venoušek" (*1978 v Ústí n/L) – Podskalí u Děčína neosvědčený kapelníkův informátor, zpěvák a banjista. Je téměř ortodoxním bluegrasistou, který by tento styl muziky uvítal i u televizních reklam. Nemluví sprostě, miluje lesy, nahánění zvěře, řeku Kamenici a přírodu vůbec. Dává přednost pivu před vínem a nesnáší sebemenší zápach cigaret. (I když jsou občas chvíle kdy i...) Zn.: Tichá voda břehy mele! Teď mele u břehu řeky Labe na své hájovně poblíž Hřenska. Má tu senzační výhled: na okolní svahy a velmi opálená lýtka stopujících děvčat (ona ta lýtka nemají opálená ani tak od sluníčka, jako od své přirozenosti).

Pavel Cigler "Cigis" (*1964 v Ústí n/L) – stále v Ústí n/L známá to postava, dlouholetý člen ústecké skupiny Báry, předtím legendární skupiny Chléb chudých. Vnesl do kapely klid a pohodu, což mu samozřejmě nebrání pronést řádnou kritiku již zpohodlnělých a v lecsčems léty otupělých ostatních členů kapely. A taky vlastní pípu na suda. Tak dlouho jsme tu pípu sháněli, až přišel Pavel a bylo to vyřešeno (zde musíme velice zdůraznit, že ona pípa není tím hlavním důvodem pro přijetí Pavla do kapely!!!). Přijďte si poslechnout a uvidíte, teda uslyšíte.


  |   zpět


Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad