Od valdštejnského lva ke znaku města Lázně Bělohrad (300let)


2.5.2022 | 17:00 | Městská knihovna Lázně Bělohrad

prednaska Josef KlazarMěstské kulturní středisko, Římskokatolická farnost Lázně Bělohrad a Městská knihovna vás srdečně zvou na oslavy 300 let od povýšení Bělohradu na městečko.
V rámci oslav si pro vás pan Josef Klazar připravil poutavou přednášku s názvem „Od valdštejnského lva ke znaku města Lázně Bělohrad"

 

Původ i znak Valdštejnů je odvozen od starého českého rodu Markvarticů. Přestože v průběhu 13. století došlo k jejich rozdělení, markvartickou lvici všechny tyto nově etablující se rody dále ve svém znaku užívaly. Později, ale uvedenou praxi postupně opouštěly, až nakonec po vymření pánů z Rotštejna a Velešína zůstali věrni tomuto zvířecímu znamení jediní Valdštejnové, ovšem v jejich případě se již jednalo o jednoocasého kráčejícího lva.
Přednáška přiblíží, jak se jejich znamení dále rozvíjelo v návaznosti na dělení do jednotlivých rodových linií. Připomene souvislost mezi současným městským znakem Lázní Bělohradu a erbem Bertolda Viléma z Valdštejna a pokusí se také zmapovat vývoj užívání městské heraldiky od povýšení Bělohradu na městečko až do současnosti.

Kdy: 2.5.2022 od 17:00
Kde: Městská knihovna Lázně Bělohrad
Vstupné zdarma

Více k celé akci: na FB @mkslaznebelohrad nebo na www.lazne-belohrad.cz

 



Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad