Oldřich Vágner - Cesta byla dobrá, místy špatná


5.10.2010 | 17:00 | Městská knihovna Lázně Bělohrad

Logo týdne knihovenMěstská knihovna Lázně Bělohrad pořádá v rámci týdne knihoven 2010 autorské čtení knihy - Cesta byla dobrá, místy špatná - Oldřich Vágner. Autorské čtení se uskuteční v městské knihovně Lázně Bělohrad dne 5. října 2010 od 17:00.

Srdečně Vás všechny zveme.

 

Předmluva od Radka Johna ke knize Cesta byla dobrá, místy špatná. Světem s očima dokořán a srdcem na dlani

   

   Povídky Oldřicha Vágnera, které se právě chystáte číst, měl jsem možnost poznat dávno předtím, než vyšly tiskem. Ve skutečnosti a v ,,přímém přenosu“ zaznělo jich mnohem více než zde uvedených sedmnáct, ovšem humorem a lehkým erotickým podtextem hýřily všechny. Možná, že k tomuto faktu přispěla také příjemná atmosféra útulné liberecké hospůdky U námořníka, v níž nám své zážitky a příběhy z dětství, dospívání, ale i z téměř tříletého pobytu ve Spojených státech amerických začal vyprávět. Bez velkého nároku na uznání, či případného ocenění následujícího tvrzení, dovoluji si skromně poznamenat, že právě my, hrstka nejvěrnějších Vágnerových přátel různého věku a pohlaví, zasloužili jsme se neustálým přesvědčováním, mnohdy i způsoby značně nevybíravými o to, že nakonec náš přítel a kamarád souhlasil s rukoudáním svatosvatě přislíbil, že ,,teda jako zkusí ty nesmysly hodit na papír“.

   Tak tedy ,,hodil“. Výsledkem je tato nanejvýš půvabná a velmi čtivá knížka povídek. Optimistické přitakání člověku, lidem a životu vůbec. Na nemnoha stranách autorovy prvotiny Cesta byla dobrá, místy špatná, defilují malí i větší kluci, holky, psi rodiče, sousedi, manželky, milenky, kolegové v zaměstnání, vesničané i měšťáci tak, jak je Vágner během své cesty životem potkával, poznával. Podstatným rysem, řekl bych vlajkovou lodí všech povídek, je na první pohled snadný způsob, jako by jenom letmo a mimochodem nastíněných charakterů jednotlivých postav, ale i prostředí, v němž se pohybují.   Oldřich Vágner přichází nyní se svým povídáním také k vám. Jeho cesta byla někdy dobrá, jindy špatná. Ale vždy na ní spatřil více, než mnozí z nás. 

Radek John

 

Převzato z knihy Oldřicha Vágnera: Cesta byla dobrá, místy špatná.


  |   zpět


Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad