Živák lázeňský - Jauvajs, Listověj


26.4.2019 | 19:00 | Kulturní sál lázní

Živák lázeňskýPořad pro milovníky folkové, trempské, country a příbuzné muziky se postupem času stal výběrovým předkolem letního Country festivalu „Pod Hůrou“.

 

 


Na podzim letošního roku vstupuje pořad do svého desátého ročníku. V Bělohradě dobře známý Mirek Ošanec uvede v sále lázní jeho šedesáté čtvrté pokračování, do kterého pozval další interprety - skupiny Jauvajs a Listověj.

Vstupné 50 Kč

 

Jauvajs

Kapela Jauvajs vznikla v roce 1995 a postupným vývojem se dostala k interpretaci irské a skotské hudby. V současném repertoáru již převažuje vlastní tvorba silně ovlivněná právě irskou a skotskou tradicí, ale samozřejmě i tradiční hudba ostrovů zde má své místo.

Jauvajs pravidelně vystupuje v klubech i na festivalech po celé republice, z těch známých třeba: Prázdniny v Telči, Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, Porta Plzeň i Jihlava, Beltine, Irish Cultural Festival Ostrava, Folková růže v Jindřichově Hradci, Skotské hry na Sychrově, Keltování na Vyšehradě, Country lodenica v Piešťanech, Zahrada v Náměšti na Hané... Z posledně jmenovaného si v roce 2003 odvezla prestižní cenu - Krtečka.

Více na jauvajs.cz

Listověj

Je vichrná noc. Hudba stromů, orloj času. Živel, který starému dává zaniknout a nové rodí. Struna pokoje v nitru člověka. Pocit, že tu nejsem sám. Tvář přírody jako prozatímní tvář stvořeného. Listověj je píseň olšového teskna, měděná barva buků, jedle divokých údolí, bříza předzvěsti podzimu, hořkost dubového dýmu, housle javoru čiré paměti.

Listověj je kniha. Nepopsaný list, kam se vejde vše, co bylo spatřeno, vyřčeno, prožito, milováno a zpečetěno slzou očistnou. Listověj je muž s hlasem flétny kráčející krajinou. Bytost, které nesmíš pohlédnout do tváře. Ten čas teprve přijde.

Listověj, hudba z Vysočiny, je volným pokračováním kapely Žalozpěv. Jejím nosným tématem byla mystická krajina Vysočiny a literární kořeny doby florianovské. Tedy čas, kdy se na Vysočině setkali Jakub Deml, Otokar Březina, Anna Pammrová, Jan Zahradníček a Bohuslav Reynek.

Svoje dílo kapela zhmotnila na třech CD nosičích, ve sbírce básní a textů „Ptal jsem se skřivanů" a v nejednom rozhlasovém pořadu. Především však v mnoha setkáních s posluchači a v doteku krásných míst.

Více na listovej.cz/kapela

  |   zpět


Město Kultura a sport Úřad Menu město kultura a sport úřad město kultura a sport úřad
česky  english  german

pokročilé vyhledávání 
Lázně Bělohrad